Hakkında
Recep Ayyılmaz İstanbul’da doğdu. Radyo çocuk tiyatrosunda sanat yaşamına başladı. Tiyatro eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvar’ında aldı. Yüksek müzik eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvar’ında tamamladı. İkinci yüksek öğrenimini Fransa’da Paris Sorbonne Üniversitesi’nde ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi’nde bitirdi.
Yıldız Kenter, Belkıs Aran, Demirhan Altuğ, Çetin İpekkaya, Tahsin Yücel’in öğrencisi oldu. Şehir ve Devlet Tiyatroları’nda oyuncu olarak çalıştı.
Radikal gazetesi ve bazı dergilerde kültür sanat yazıları yazarak çeviriler yaptı. “Molière ya da aile tiyatrosu, Sayfa 27, Orfeo ve Eurydice, Hoffmann’ın Masalları, Faust, Pelléas ve Mélisande, Don Kişot, Çardaş Prensesi” adlı metinleri Fransızca’dan Türkçe’ye çevirdi.
Kültür Bakanlığı ve Fransa Büyükelçiliği destekleri ile Paris Devlet Opera ve Balesin’de Robert WILSON ve Willy DECKER ile yönetmenlik stajı yaptığı dönemde Bastille ve Palais Garnier sahnelerinde Francesca ZAMBELLO, Yannis KOKKOS, Dominique PİTOİSETE, Jonathan MILLER, Jerome SAVARY, Robert CARSEN gibi rejisörlerin provalarına girip, orkestra şefi olarak; James CONLON, Maurizio BENİNİ, Paolo CARİGNANİ, Freidemann LAYER, Bruno CAMPANELLA, George MANAHAN, Mark ELDER ile Şancı olarak; Jose VAN DAMME, Robert LLOYD, Falk STRUCKMANN, Thomas MOSER, Jan-Hendrik ROOTERİNG, Joan RODGERS, Samuel RAMEY, Desirée RANCATORE, Dwayne CROFT, Rolando VİLLAZON, Juan PONS, Christina GALLARDO-DOMAS, Marcelo ALVAREZ, Ruth Ann SWENSON ve Deborah VOİGT gibi opera dünyasının önde gelen solistleriyle çalışarak TV ve radyo programlarına katıldı. Fransa'da "Ecole İnternational du Théhâtre ve Atelier Théâtre d'Aujourd'hui"'ye kabul edildi.
Pergolesi’nin LA SERVA PADRONA ve OPERATİK MARJİNALLER adlı prodüksiyonlarla İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde başlayan rejisörlük kariyerinde birçok ilke imza attı.
Sahneye koyduğu HANIM OLAN HİZMETÇİ adlı operası cumhuriyetimizin 80. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi ve Kadıköy Belediyesi’nin işbirliği ile Türkiye’de bir ilk olarak sokakta oynayarak ilgi çekti.
Paris Operası’nda ilk Türk ve ilk kez sokakta opera yapan yönetmen olarak basının da ilgisini çeken sanatçı sonraki çalışmalarında da yine ilklere imza atarak G. PAİSİELLO’nun SEVİL BERBERİ adlı operasının Türkiye prömiyerini gerçekleştirdi ve Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde ilk kez bir W. A. MOZART operası olarak SARAYDAN KIZ KAÇIRMA‘ yı sahneye koydu. Eserin kazandığı büyük başarı üzerine aynı operayı peşpeşe Mersin ve İzmir Operaları’nda da sahneledi. Ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin yeni SÜREYYA SAHNESİ’nde büyük ses getiren, Donizetti’nin DON PASQUALE adlı operasını sıra dışı mizansenleri ile sahneye koyarak Kadıköy yakasında oynanan ilk büyük opera temsiline de imza attı.
Sanatçı 2008/09 sezonunda, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde ORFEO ve EURYDİCE adlı Gluck operasının Fransızca Berlioz versiyonunu ilk kez Türkiye’de sahneye koydu. 2009/10 sezonunda HOFFMANN’ın MASALLARI adlı operayı, 2010/11 sezonu için Ankara Devlet Opera ve Balesi nde ÇARDAŞ PRENSESİ adlı opereti sahnelemiştir. 2008 yılında Uluslararası Aspendos Opera Bale Festivalin’de SARAYDAN KIZ KAÇIRMA prodüksiyonu ilginç mizansenleri ile seyircinin beğenisini kazanmıştır.
2013 yılında Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivaline CARMEN, 2014 de aynı festivale LA TRAVİATA prodüksiyonları ile katılmıştır. Samsun Devlet Opera ve Balesin de SİHİRLİ FLÜT operasını 2013/14 sezonunda sahneye koymuştur. 2015/16 sezonuna İstanbul Devlet Opera ve Balesi için FAUST(GOUNOD) ve Ankara Devlet Opera ve Balesi için LA TRAVİATA operalarını yönetmiştir.
2018/19 sanat sezonunda Türkiye'de ilk kez oynayan DON KİŞOT ve TROYA operalarını sahneye koydu. Troya prodüksiyonu ile Moskova “Bolşoy” tiyatrosunda mizansenleri oynayan ilk Türk yönetmendir.”
2021/2022 sanat sezonunda Moskova'da "Helikon Devlet Operası" tarafından düzenlenen 5'inci Uluslararası Genç Rejisörler Yarışması "Nano Opera"nın uluslararası büyük final jürisinde Türkiye'yi temsil etmiştir.
Aynı zamanda T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörüdür.
ÖDÜLLER:
- Lions uluslararası 2013 yılın en iyi yönetmeni
- Lions uluslararası 2014 yılın en iyi yönetmeni
- Lions Uluslararası 2015 yılın en iyi rejisörü
- Semiha Berksoy 2019 yılın rejisörü
- Çırağan Lions 2019 opera ödülü
- İsmet Küntay tiyatro ödülleri 2018/19 Yılın prodüksiyonu "Troya"